|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| brood met ham, rozijnen en olijven, Venezuela 3/4 kop (180 ml) warme melk 4 el boter 2 el suiker 1 tl zout 10 g droge gist 1/4 kop (60 ml) lauwwarm water 3 koppen (720 ml) tarwebloem plus extra voor het bestuiven 1 ei, geklopt 2 el gesmolten boter 225 g ham, dun gesneden 1/2 kop (120 ml) rozijnen 1/2 kop (120 ml) met pimento gevulde olijven 2 eidooiers optioneel: cheddar Bereiding Doe de melk, 4 el boter, suiker en zout in een steelpan en verhit ze tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en laat de inhoud tot lauwwarm afkoelen. Meng in een kommetje het lauwwarme water en de gist. Laat het mengsel 5 à 10 minuten staan. Doe 3 koppen bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel, het lauwwarme melkmengsel en het geklopte ei toe. Roer de ingrediënten tot een samenhangend geheel. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot het niet meer aan je handen blijft plakken en egaal en soepel is. Voeg zonodig wat extra bloem toe. Doe het deeg in een grote, licht met olie ingewreven kom. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en zet die op een warme plaats. Laat het deeg 1 1/2 à 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 185 C. Leg het deeg weer op je werkblad en en druk er de lucht uit. Rol het deeg uit in een rechthoek van 30 bij 37 1/2 cm. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de gesmolten boter. Spreid de stukjes ham, de rozijnen, de olijven en (eventueel) de cheddar gelijkmatig over het deeg uit. Laat de randen een paar centimeter vrij. Rol het deeg vanuit een lange zijde op. Leg de rol brood met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er losjes een schone theedoek over. Laat het brood een half uur à 3 kwartier narijzen. Klop de eidooiers los met een eetlepel water en bestrijk er het brood mee. Schuif de bakplaat met het brood de oven in. Bak het brood 30 à 40 minuten tot het een goudbruine kleur heeft en hol klinkt als je er op klopt. Je kunt de rozijnen van tevoren wellen in wat warm water of in wat sherry. Pan de jamón is een traditioneel Venezolaans kerstbrood. Het brood wordt echter het hele jaar door gebakken en gegeten. Het zoete, zachte brood met de hartige ham, zoete rozijnen, met pimento gevulde olijven en cheddar - die is weliswaar niet traditioneel maar zou ik zeker toevoegen- wordt in één van de recepten die ik tegenkwam "a gift from heaven" genoemd. Sommige Pan de jamon-recepten vragen om bacon in plaats van ham.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ _ |
---|