R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten

















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 PAN DE JAMÓN
brood met ham, rozijnen en olijven, Venezuela

  



3/4 kop (180 ml) warme melk
4 el boter
2 el suiker
1 tl zout
10 g droge gist
1/4 kop (60 ml) lauwwarm water
3 koppen (720 ml) tarwebloem plus extra voor het bestuiven
1 ei, geklopt
2 el gesmolten boter
225 g ham, dun gesneden
1/2 kop (120 ml) rozijnen
1/2 kop (120 ml) met pimento gevulde olijven
2 eidooiers

optioneel:
cheddar


Bereiding


Doe de melk, 4 el boter, suiker en zout in een steelpan en verhit ze tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Haal het pannetje van het vuur en laat de inhoud tot lauwwarm afkoelen.

Meng in een kommetje het lauwwarme water en de gist. Laat het mengsel 5 à 10 minuten staan.

Doe 3 koppen bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel, het lauwwarme melkmengsel en het geklopte ei toe.
Roer de ingrediënten tot een samenhangend geheel.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot het niet meer aan je handen blijft plakken en egaal en soepel is. Voeg zonodig wat extra bloem toe.
Doe het deeg in een grote, licht met olie ingewreven kom. Dek de kom af met een schone theedoek of plastic folie en zet die op een warme plaats.
Laat het deeg 1 1/2 à 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 185 C.
Leg het deeg weer op je werkblad en en druk er de lucht uit. Rol het deeg uit in een rechthoek van 30 bij 37 1/2 cm.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de gesmolten boter. Spreid de stukjes ham, de rozijnen, de olijven en (eventueel) de cheddar gelijkmatig over het deeg uit. Laat de randen een paar centimeter vrij.
Rol het deeg vanuit een lange zijde op.
Leg de rol brood met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er losjes een schone theedoek over.
Laat het brood een half uur à 3 kwartier narijzen.

Klop de eidooiers los met een eetlepel water en bestrijk er het brood mee.
Schuif de bakplaat met het brood de oven in. Bak het brood 30 à 40 minuten tot het een goudbruine kleur heeft en hol klinkt als je er op klopt.

Je kunt de rozijnen van tevoren wellen in wat warm water of in wat sherry.


Info


Pan de jamón is een traditioneel Venezolaans kerstbrood. Het brood wordt echter het hele jaar door gebakken en gegeten.
Het zoete, zachte brood met de hartige ham, zoete rozijnen, met pimento gevulde olijven en cheddar - die is weliswaar niet traditioneel maar zou ik zeker toevoegen- wordt in één van de recepten die ik tegenkwam "a gift from heaven" genoemd.

Sommige Pan de jamon-recepten vragen om bacon in plaats van ham.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________
_