R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
LANTTULAATIKKO

koolraap-casserole, 4 à 6 p., Finland





ca 750 g koolraap
1/2 kop broodkruim
1/2 kop slagroom
2 eieren, losgeklopt
3 el treacle (melasse)
1 tl gemalen gember
zout en peper
3 el boter in blokjes

optioneel:
1 tl kaneel
1 tl nootmuskaat


Bereiding

Verwarm de oven voor (175 C).

Schil de koolrapen.
Snijd de rapen in grote stukken.

Doe de stukken koolraap in een pan en giet er zoveel water bij dat ze ermee bedekt worden. Voeg wat zout toe.
Breng het water aan de kook en draai vervolgens het vuur laag.
Laat de stukken raap koken tot ze gaar/zacht zijn (15 à 20 minuten).

Giet het kookwater af en laat de groente uitwasemen.

Doe het broodkruim, de room, eieren, treacle, gember, kaneel (optioneel), nootmuskaat (optioneel) en zout en peper in een kom en klop ze met garde tot een geheel.

Stamp de stukken koopraap fijn of haal ze door een aardappelpureeknijper.

Werk het broodkruim-roommengsel door de koolraappuree.

Proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden.

Vet een ovenschaal in met boter.
Schep de koolraappuree in de ovenschaal en decoreer de puree met behulp van een vork of lepel.
Verdeel de boter in kleine stukjes over de puree.

Zet de schaal lanttulaatikko in de oven en stel de oventijd in op 45 minuten. De toplaag moet dan mooi gebruind zijn. Is dat eerder het geval, neem de schaal dan eerder uit de oven of verlaag de oventemperatuur.


Info


Lanttulaatikko is een Fins koolraapgerecht dat vooral tijdens de kerst de tafel siert. Het gerecht past bijzonder goed bij geroosterd vlees, stoofvlees, ham en vis.
Vanzelfsprekend smaakt dit winterse, warme (gember, kaneel, nootmuskaat) gerecht ook heerlijk op niet hoogtijdagen als het buiten guurt.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________