R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten











































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 KAPSAH
kip met rijst, 8 p., Saoedi-Arabië





voor de kapsah-specerijenmix:

1/2 tl safraan
1/4 tl gemalen kardamom
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen allspice
1/4 tl gemalen witte peper
1/2 tl gemalen limoenpoeder

1/4 kop boter
1 ui, fijngesneden
6 tenen knoflook, geperst
1 kip van ongeveer 1350 g, in 8 stukken
1/4 kop tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes van 400 à 450 g
3 wortels, geschild en geraspt
2 kruidnagels
1 snufje gemalen nootmuskaat
1 snufje gemalen komijn
1 snufje gemalen koriander
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

3 1/4 kop heet water
1 blokje kippenbouillon
2 1/2 kop basmaririjst
1/4 kop rozijnen
1/4 kop geroosterde stukjes amandel

verder:
shattah (zie info)


Bereiding


Meng in een kommetje de saffraan, kardamom, kaneel, allspice, witte peper en limoenpoeder.
Smelt op middelhoog vuur de boter in een grote pan en roerbak er de ui en knoflook een minuut of 5 in tot de stukjes ui glazig en zach(ter) zijn.
Voeg de stukken kip toe en bak ze een minuut of 10 tot ze aan alle kanten licht gebruind zijn.
Voeg de tomatenpuree toe.
Voeg de blokjes tomaat met hun sap toe, de geraspte wortels, de kruidnagels, nootmuskaat, komijn, koriander, zout, zwarte peper en de kapsah-specerijenmix.
Ga 3 minuten door met bakken en voeg dan het water en het kippenbouillontablet toe.
Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag.
Doe het deksel op de pan en laat de stukken kip ongeveer een 1/2 uur zachtjes garen.

Voeg de rijst aan de pan met de kip toe.
Doe het deksel op de pan en laat de rijst garen tot de korrels zacht en bijna droog zijn. Reken op ongeveer 25 minuten.

Voeg de rozijnen toe en indien nodig wat water.
Zet het deksel weer op de pan en geef de rijst nog 5 à 10 minuten.

Schep de rijst op een grote serveerschaal en leg er de stukken kip op.
Strooi de geroosterde stukjes amandel over de kapsah.


Info


Serveer kapsah met een verse frisse salade met een limoenvinaigrette. Pitabrood doet het er ook goed bij.
Saoedi's eten dit gerecht gewoonlijk met "shattah", een heet kruiden-specerijenmengsel dat in het Midden-Oosten veelvuldig gebruikt wordt bij allerlei gerechten.

Voor "loomi" ofwel gedroogde limoen (limoenen die gekookt en daarna gedroogd worden) kun je het beste via internet een adres zoeken. Vervang loomi zonodig door versgeraspte limoenschil.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________