|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| kip met rijst, 8 p., Saoedi-Arabië voor de kapsah-specerijenmix: 1/2 tl safraan 1/4 tl gemalen kardamom 1/2 tl gemalen kaneel 1/2 tl gemalen allspice 1/4 tl gemalen witte peper 1/2 tl gemalen limoenpoeder 1/4 kop boter 1 ui, fijngesneden 6 tenen knoflook, geperst 1 kip van ongeveer 1350 g, in 8 stukken 1/4 kop tomatenpuree 1 blik tomatenblokjes van 400 à 450 g 3 wortels, geschild en geraspt 2 kruidnagels 1 snufje gemalen nootmuskaat 1 snufje gemalen komijn 1 snufje gemalen koriander zout en versgemalen zwarte peper naar smaak 3 1/4 kop heet water 1 blokje kippenbouillon 2 1/2 kop basmaririjst 1/4 kop rozijnen 1/4 kop geroosterde stukjes amandel verder: shattah (zie info) Bereiding Meng in een kommetje de saffraan, kardamom, kaneel, allspice, witte peper en limoenpoeder. Smelt op middelhoog vuur de boter in een grote pan en roerbak er de ui en knoflook een minuut of 5 in tot de stukjes ui glazig en zach(ter) zijn. Voeg de stukken kip toe en bak ze een minuut of 10 tot ze aan alle kanten licht gebruind zijn. Voeg de tomatenpuree toe. Voeg de blokjes tomaat met hun sap toe, de geraspte wortels, de kruidnagels, nootmuskaat, komijn, koriander, zout, zwarte peper en de kapsah-specerijenmix. Ga 3 minuten door met bakken en voeg dan het water en het kippenbouillontablet toe. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de stukken kip ongeveer een 1/2 uur zachtjes garen. Voeg de rijst aan de pan met de kip toe. Doe het deksel op de pan en laat de rijst garen tot de korrels zacht en bijna droog zijn. Reken op ongeveer 25 minuten. Voeg de rozijnen toe en indien nodig wat water. Zet het deksel weer op de pan en geef de rijst nog 5 à 10 minuten. Schep de rijst op een grote serveerschaal en leg er de stukken kip op. Strooi de geroosterde stukjes amandel over de kapsah. Serveer kapsah met een verse frisse salade met een limoenvinaigrette. Pitabrood doet het er ook goed bij. Saoedi's eten dit gerecht gewoonlijk met "shattah", een heet kruiden-specerijenmengsel dat in het Midden-Oosten veelvuldig gebruikt wordt bij allerlei gerechten. Voor "loomi" ofwel gedroogde limoen (limoenen die gekookt en daarna gedroogd worden) kun je het beste via internet een adres zoeken. Vervang loomi zonodig door versgeraspte limoenschil.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|