![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
hoofdgerecht, 4 p., Schotland 50 g boter 12 lamskoteletjes 1/2 tl gemalen gember 1/2 tl paprika zout en peper 90 ml water 60 ml rode wijnazijn 4 el marmalade voor de garnering: 4 partjes verse sinaasappel Bereiding Verhit de boter in een grote braadpan en bak er de koteletjes aan beide kanten bruin in. Strooi de gember, paprika, zout en peper over het vlees en voeg het water en de wijnazijn toe. Schep een flinke theelepel marmelade op ieder koteletje. Zorg dat de marmelade en de vloeistof in de pan gescheiden blijven. Breng het geheel op temperatuur en laat het vlees vervolgens op laag vuur mét het deksel op de pan verder garen. Controleer een paar keer of er water toegevoegd moet worden. Dundee, de op drie na grootste stad van Schotland, kan er prat op gaan dat binnen haar grenzen de oudste marmeladefabriek ter wereld staat. Het verhaal gaat dat een eenvoudige Dundee-kruidenier, de jonge James Keiller, zijn slag dacht te slaan toen een Spaans schip de haven binnenliep vanwege een naderende storm. Het schip was beladen met Seville-sinaasappels. Hij kocht er voor een zacht prijsje een flinke partij van maar hij kreeg die niet verkocht vanwege de bitterheid van de Seville-sinaasappel. Zijn vindingrijke moeder Janet, die het fruit niet zomaar teloor wilde laten gaan, maakte de sinaasappels met schil en al fijn en kookte ze in hun eigen sap en water met suiker. Dat vonden ze wel lekker in Dundee, zo lekker dat de vraag steeds groter werd. Enkele generaties later durfden een andere mevrouw Keiller en haar zoon, toevalig ook een James, het aan een fabriekje op te starten om op grotere schaal marmelade te kunnen produceren. Met de grotere beschikbaarheid groeide het aantal Schotse recepten met marmelade als ingrediënt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |