R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten










































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 CURRYSAUS
2 koppen (480 ml), India





1 el arachide-olie
een klontje smen, boter of margarine
1 kleine ui of 1/2 grote ui, fijngesneden
2 tl verse gember, geraspt
1 el knoflook, geperst
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl versgemalen zwarte peper
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1/4 tl gemalen kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1 flinke tomaat
1 (serrano) chilipeper, zaad verwijderd
1/4 kop verse koriander
1/4 kop (volle) yoghurt, losgeklopt
1 à 1 1/2 kop water (zie info)


Bereiding


Verhit op middelhoog vuur de olie en de boter in een koekenpan en sauteer er de stukjes ui in tot ze flink gebruind zijn.
Voeg de gember en de knoflook toe en sauteer ze een paar minuten mee.
Blend het ui-knoflook-gembermengsel tot een egaal geheel en doe het terug in de pan.

Roer er de kaneel, zwarte peper, koriander, komijn, kurkuma en cayennepeper door.
Bak het mengsel op laag vuur tot het de consistentie van een pasta heeft.

Pureer de tomaat samen met de chilipeper en de verse koriander.
Voeg de puree toe aan het mengsel in de koekenpan en roer het geheel op laag vuur door tot het vocht van de tomaat en de verse koriander grotendeels verdampt is.

Voeg beetje bij beetje, terwijl je roert de yoghurt toe.

Blend het mengsel nog eens en doe het terug in de koekenpan.
Voeg het water toe en draai het vuur hoog.
Laat de saus met het deksel op de pan 3 minuten koken.

Draai het vuur laag, neem het deksel van de pan en laat de saus pruttelen tot ze de gewenste dikte heeft.


Info


Deze basis-currysaus is zowel geschikt voor vlees als groenten.
Laat vlees de laaste 5 à 10 minuten van de gaartijd in de saus sudderen en groenten 3 à 5 minuten.

Dit recept levert met wat aanpassing een heerlijke currysaus op.
Er wordt in het oorspronkelijk recept geen zout vermeld maar dat moet je beslist naar smaak toevoegen.
Met 1 1/2 kop water wordt de saus erg dun en waterig. Je kunt beter minder water en wat meer yoghurt toevoegen. Blijft de saus aan de dunne kant, bind die dan met wat in koud water opgeloste maizena.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________