R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CSÁSZÁRMORZSA
"keizerkruimels", 4 p., Hongarije

3 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
100 g poedersuiker
100 g boter
1/2 l melk
een snuf zout
de rasp van 1 citroen
250 g semolina
200 à 300 ml bruiswater
100 g abrikozenjam


Bereiding


Klop in een kom de eigelen met de helft van de suiker en de helft van de boter tot een dikke massa. Vouw er de melk, de citroenrasp, de semolina en wat zout door.

Klop in een andere kom de eiwitten met de rest van de suiker stijf.

Vouw de stijfgeklopte eiwitmassa voorzichtig -zodat de luchtigheid behouden bljift- door het eigeelmengsel en voeg vervolgens zoveel bruiswater toe als nodig is om er een dik beslag van te maken.

Verhit de rest van de boter in een ovenbestendige koekenpan en giet er het beslag in. Plaats de pan in de tot 180 C. voorverwarmde oven en roer zo af en toe zodat het baksel er uiteindelijk uit komt te zien als een verzameling groffe kruimels. Serveer het kruim bestrooid met poedersuiker en voorzie iedere portie van een paar eetlepels abrikozenjam.


Info

Császármorsa is overduidelijk de Hongaarse versie van Oostenrijkse Kaiserschmarren maar daar houdt de keizer meer van pruimensaus dan van abrikozenjam. Klik hier voor het recept.

Enige kanttekeningen... Als je voor een guilty pleasure gaat, ga er dan ook voor en wees niet zoals in dit recept te zuinig met suiker in het deeg, dat mag gerust meer zijn 25 g minimaal. De oventemperatuur mag wat mij betreft ook omhoog: met de geadviseerde 180 C was er na 40 minuten nog nauwelijks enige bruining te zien maar dat de keizerkruimels bij deze lange garing behoorlijk uitdrogen, dat is beroerder. Na een minuut of 10 in de oven zou ik een volgend keer de temperatuur zeker met minimaal 25 graden opschalen. Of het droogteprobleem daarmee opgelost is moet ik nog testen maar wat ik zonder meer zou doen is bij de kruimels ook ongeklopte, ongezoete room serveren want wat knappen ze daar van op.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________