R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I  E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHAKALAKA
kruidige tomaten, paprika en uienschotel, 4 à 6 p., Zuid-Afrika

  



     2 uien
2 à 3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 groene paprika's, in stukjes gesneden
2 à 3 groene chilipepers, fijngesneden
2 el kerriepoeder
3 tomaten, in stukjes gesneden
1 blik of pot (400 à 450 g) bonen in tomatensaus
zout en peper naar smaak
3 el olie

optioneel:
verse gember, fijngesneden
wortels, geraspt
groene kool, in reepjes of bloemkool/broccoli in roosjes
verse koriander, fijngehakt


Bereiding


Verhit de olie in een grote steelpan en fruit er 4 à 5 minuten onder regelmatig roeren de uien, paprika's, chilipepers, knoflook en kerriepoeder in.

Voeg de tomaten toe en breng ze op temperatuur. Draai het vuur vervolgens laag en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg de bonen in tomatensaus toe en laat ze warm worden. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Je kunt het gerecht zowel warm als koud serveren.


Info


Chakalaka was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht van uien, tomaten en een beetje kerriepoeder maar er zijn vele variaties ontstaan.
De bonen in tomatensaus zijn min of meer standaard geworden. Chakalaka kan daarom behalve als bijgerecht bij bijvoorbeeld gegrild vlees ook als complete maaltijd dienen zeker in combinatie met "mealie pap" of brood.
Chakalaka is verder een nagenoeg vast onderdeel van de Zuidafrikaanse "braai" ofwel barbecue.

Mogelijke toevoegingen.
Je kunt fijngesneden verse gember toevoegen (samen met de uien) geraspte wortel, in reepjes gesneden kool of bloemkool/broccolieroosjes (na de tomaten toevoegen) en koriander (tegen het einde door de chakalaka roeren).




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________