![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
garnelenceviche, 40 p., Guatemala 10 roma tomaten 450 g verse of diepvriesgarnalen 3 stengels bleekselderij 1 witte of rode ui 1 el Worcestershiresauce 1/2 kop V-8 juice (zie info) of tomatensap 3 verse limoenen 1/2 kop koriander optioneel: 1 jalapeño peper, zaad verwijderd Bereiding Voorverse garnalen: pel ze, ontdoe ze van het darmkanaal en kook ze in verschillende partijen tot ze rose kleuren. Laat diepvriesgarnalen voorafgaan aan deze handelingen eerst ontdooien. eerst ontdooien voor deze handelingen. Reeds schoongemaakte diepvries garnalen hoeven vanzelfspreken alleen maar te ontdooien en gekookt te worden. Snijd de tomaten in blokjes en de stengels bleekselderij, ui en (optioneel) jalapeño in stukjes. Meng de garnalen als ze gekookt en tot kamertemparatuur afgekoeld zijn met de fijngesneden groente. Voeg V-8 juice, Worcestershiresauce, versgeperst limoensap, gehakte koriander en zeezout naar smaak toe en roer voorzichtig. Koel de garnalenceviche tot het moment waarop je die wilt serveren. Seveer er saltines ("crackers") bij en een hete saus als tabasco die ieder zelf kan toevoegen. V-8 juice is staat voor "veggie" of wel "vegetable" juice, groentesap dus. Het cijfer 8 verwijst naar de acht soorten groente waaraan sap voor het frankje onttrokken is. Je hoeft het etiket maar te raadplegen om te zien dat dat voor 90 procent tomatensap is. Dus waar vervangen we V-8 kuisce door als er niet aan te koken is?.......... Juist. Een purist zou kunnen zeggen dat dit recept voor Ceviche Guatemalteco niet authentiek is want de garnalen worden niet "gekookt" of "gegaard in of door limoensap maar door hitte, waarna ze pas in limoensap gedompeld worden. Persoonlijk heb ik hier geen "problem" mee, want het is alleen hitte die bepaalde soorten schadelijke bacteriën onschadelijk kan maken. Die zekerheid kan ceviche (het marineren en garen in citroensap) niet verschaffen. Misschien ben ik wat recht in de leer in deze kwestie maar als je een keer voedselvergiftiging opgelopen hebt na in een restarant "foute" garnalen te hebben gegeten wordt je vanzelf voorzichtiger. Maar dit terzijde. Bereid ceviche gewoon zoals jij dat wilt en puristen, kook ze voor die garnalen of kook ze niet. To cook or not to cook, that's the question.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |