R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 CEVICHE DE CAMARON
  garnelenceviche, 40 p., Guatemala

10 roma tomaten
450 g verse of diepvriesgarnalen
3 stengels bleekselderij
1 witte of rode ui
1 el Worcestershiresauce
1/2 kop V-8 juice (zie info) of tomatensap
3 verse limoenen
1/2 kop koriander

optioneel:
1 jalapeño peper, zaad verwijderd


Bereiding


Voorverse garnalen: pel ze, ontdoe ze van het darmkanaal en kook ze in verschillende partijen tot ze rose kleuren.
Laat diepvriesgarnalen voorafgaan aan deze handelingen eerst ontdooien. eerst ontdooien voor deze handelingen. Reeds schoongemaakte diepvries garnalen hoeven vanzelfspreken alleen maar te ontdooien en gekookt te worden.

Snijd de tomaten in blokjes en de stengels bleekselderij, ui en (optioneel) jalapeño in stukjes.

Meng de garnalen als ze gekookt en tot kamertemparatuur afgekoeld zijn  met de fijngesneden groente.
Voeg  V-8 juice, Worcestershiresauce, versgeperst limoensap, gehakte koriander en zeezout naar smaak toe en roer voorzichtig.

Koel de garnalenceviche tot het moment waarop je die wilt serveren.

Seveer er saltines ("crackers") bij en een hete saus als tabasco die ieder zelf kan toevoegen.


Info


V-8 juice is staat voor "veggie" of wel "vegetable" juice, groentesap dus. Het cijfer 8 verwijst naar de acht soorten groente waaraan sap voor het frankje onttrokken is. Je hoeft het etiket maar te raadplegen om te zien dat dat voor 90 procent tomatensap is. Dus waar vervangen we V-8 kuisce door als er niet aan te koken is?.......... Juist.

Een purist zou kunnen zeggen dat dit recept voor Ceviche Guatemalteco niet authentiek is want de garnalen worden niet "gekookt" of "gegaard in of door limoensap maar door hitte, waarna ze pas in limoensap gedompeld worden.

Persoonlijk heb ik hier geen "problem" mee, want het is alleen hitte die bepaalde soorten schadelijke bacteriën onschadelijk kan maken. Die zekerheid kan ceviche (het marineren en garen in citroensap) niet verschaffen. Misschien ben ik wat recht in de leer in deze kwestie maar als je een keer voedselvergiftiging opgelopen hebt na in een restarant "foute" garnalen te hebben gegeten wordt je vanzelf voorzichtiger. Maar dit terzijde. Bereid ceviche gewoon zoals jij dat wilt en puristen, kook ze voor die garnalen of kook ze niet.

To cook or not to cook, that's the question.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________