|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
"groene soep" met chorizo, 6 p., Portugal 1 ui, in stukjes gesneden, 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt 6 aardappels (450 g) 180 g chorizo of linguiça, 450 g savooiekool 2 l kippen- of groentenbouillon zout en versgemalen peper 4 el olijfolie Bereiding Maak de kool schoon. Verwijder de stugge middennerven en snijd de koolbladen in fijne reepjes. Verhit in een ruime pan op middelhoog vuur 2 eetlepels olijfolie en bak er de uien en de knoflook een minuut of 3 in. Voeg de aardappels toe en bak ze 3 minuten mee. Voeg de bouillon toe en breng die aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat de aardappels 20 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de chorizo in schijfjes en bak ze in een koekenpan tot het vet voor het grootste deel los gekomen is. Laat de schijfjes chorizo op keukenpapier uitlekken en snijd ze vervolgens doormidden of in kwarten. Haal de pan van het vuur en stamp de aardappels grof. Zet de pan weer op het fornuis en voeg de stukjes chorizo aan de soep toe. Kruid de soep met peper en zout. Laat de soep met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken. Voeg de reepjes kool toe en 2 minuten later de rest van de olijfolie. Direkt serveren. Geef er brood bij, bijvoorbeeld broa (Portugees maisbrood) en zet een schaaltje zwarte olijven op tafel. Caldo verde is populair in heel Portugal. Het wordt als hét nationale gerecht van het land beschouwd. De soep wordt vaak gegeten als er iets te vieren valt, zoals bij een geboorte of huwelijk. Voor een eenvoudige soep als caldo verde heb je kwalitatief goede ingrediënten nodig. Gebruik echt Spaanse of Portugese chorizo. De in diverse supermarkten verkochte chorizo van Nederlandse makelij kan niet tippen aan authentieke chorizo. De kool moet verder vers en nog helemaal knapperig zijn. Dan valt deze soep beslist niet uit de toon als er iets te vieren valt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |