R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten







































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 CALDO VERDE
"groene soep" met chorizo, 6 p., Portugal





1 ui, in stukjes gesneden,
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
6 aardappels (450 g)
180 g chorizo of linguiça,
450 g savooiekool
2 l kippen- of groentenbouillon
zout en versgemalen peper
4 el olijfolie


Bereiding


Maak de kool schoon. Verwijder de stugge middennerven en snijd de koolbladen in fijne reepjes.

Verhit in een ruime pan op middelhoog vuur 2 eetlepels olijfolie en bak er de uien en de knoflook een minuut of 3 in.
Voeg de aardappels toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg de bouillon toe en breng die aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat de aardappels 20 minuten zachtjes koken.

Snijd ondertussen de chorizo in schijfjes en bak ze in een koekenpan tot het vet voor het grootste deel los gekomen is.
Laat de schijfjes chorizo op keukenpapier uitlekken en snijd ze vervolgens doormidden of in kwarten.

Haal de pan van het vuur en stamp de aardappels grof.
Zet de pan weer op het fornuis en voeg de stukjes chorizo aan de soep toe.
Kruid de soep met peper en zout.
Laat de soep met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de reepjes kool toe en 2 minuten later de rest van de olijfolie.
Direkt serveren.

Geef er brood bij, bijvoorbeeld broa (Portugees maisbrood) en zet een schaaltje zwarte olijven op tafel. 


Info


Caldo verde is populair in heel Portugal. Het wordt als hét nationale gerecht van het land beschouwd. De soep wordt vaak gegeten als er iets te vieren valt, zoals bij een geboorte of huwelijk.
Voor een eenvoudige soep als caldo verde heb je kwalitatief goede ingrediënten nodig. Gebruik echt Spaanse of Portugese chorizo. De in diverse supermarkten verkochte chorizo van Nederlandse makelij kan niet tippen aan authentieke chorizo.
De kool moet verder vers en nog helemaal knapperig zijn. Dan valt deze soep beslist niet uit de toon als er iets te vieren valt.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________