R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BUTTER TARTS

botertaartjes, 12 stuks, Canada


voor het deeg:
2 1/4 kop patentbloem
1/2 tl zout
1/2 kop boter, zeer koud en in blokjes
1/2 kop "shortening", alternatief: boter ,zeer koud en in blokjes
1 el bruine suiker
ca 6 el ijswater

voor de vulling:
1/2 kop bruine suiker
1/2 kop maissiroop, alternatief: honing
1/4 kop boter, gesmolten
1 ei, op kamertemperatuur, geklopt
1 tl vanille extract
1/4 tl zout

voor een wat dikkere vulling:
zie Info

verder:
 naar keuze een halve kop:
 sultanarozijnen of
gehakte walnoten, respectievelijk pecannoten of
chocolade "druppels"


Bereiding


Laat de foodprocessor de boter, shortening, de bloem, suiker en zout tot stukjes zo groot als erwtjes pulsen.

Leeg de kom op een met bloem bestooid werkblad en sprenkel het water over de "erwtjes". Hussel ze wat met een vork -niet langer dan strikt noodzakelijk is- tot ze het water opgenomen hebben en een samenhangend deeg zijn gaan vormen.  
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, druk ze tot platte schijven, wikkel plastic folie om iedere schijf en leg ze in de koelkast. Laat ze daar een half uur "rusten".

Rol de schijven deeg op een licht met bloem bestrooid werkblad uit tot een dikte van 6 à 7 mm. en stans met behulp van een mal (b.v een kookring, beker, schaaltje) 12 rondjes met een diameter van 10 cm uit het deeg.
Bekleed de holtes van een muffinbakplaat (bodem plus wand) ieder met een  deegrondje.

Klop of mix de ingrediënten voor de vulling tot ze een egaal mengsel.

Bedek, tenminste als je ze wilt toevoegen, de bodem van de "cups" met een laagje rozijnen, eventueel gehakte wal- of pecannoten of chocolade "chips" en vul ze verder voor 2/3 deel met het maissiroop/honing-boter-ei-suikermengsel.

Verwarm de oven voor (210-215 C).

Plaats de muffinbakplaat met "butter tarts" in het onderste deel van de oven en bak ze 12 à 15 minuten.

Laat de "tarts" in de bakvorm op een draadrek volledig afkoelen voor ze
uit de vorm te nemen.
 
Info


In één van de vele "butter tart" recepten, die ik bekeek, wordt het taartje "one of Canada's best-kept culinary secrets" genoemd en in een ander recept lees ik: "There’s a reason why we have a national obsession with these sweet, buttery, caramel-y tarts". Als ik het goed begrijp betreft het hier dus één van de best bewaarde culinaire geheimen van Canada en zijn de Canadezen er obsessief mee begaan........ Wat is dan toch in vredesnaam aan de hand met dat verder nauwelijks ingewikkelde en simpel te bereiden nederige botertaartje? Het zit zo.....
"Butter tarts" blijken nogal eens tot een debat te leiden in Canada en dat betreft dan meestal de twee volgende zaken, 1: de dikte van de vulling en 2: of rozijnen of toevoegingen als noten of chocoladedruppels er wel in thuis horen.

Met betrekking tot het tweede punt zou ik als niet rechtstreeks in het debat betrokken Canadese buitenstaander willen opmerken: maak je niet dik, dat doen die taartjes wel en bak ze zoals jij ze lekker vindt, mét of zónder of dan weer eens mét en dan weer eens zónder die rozijnen, zie maar, er zijn genoeg andere dingen om je druk over te maken, doe gewoon wat je op dat moment het lekkerst lijkt en wees blij dat je kiezen mag.

Het tweede punt, de dikte van de vulling vraagt niet zozeer een therapeutische dan wel een praktische benadering. Wat is nu precies het probleem. Een wat stevigere vulling leidt, zoals menig ervaringskundige zal bevestigen, minder gemakkelijk tot ongelukjes en knoeipartijen waarbij de vulling een eigen koers volgt en kinnen, handen en kleding besmeurt, dan een wat dunnere vulling, maar...... leg je Canadezen de vraag voor wat ze prefereren dan verkiest de meerderheid, namelijk 60 procent "a runny centre", dat was tenminst zo in 2020, zoals uit een toen gehouden enquete bleek.

Omdat ik niemand op wil zadelen met een ongewilde knoeipartij, licht ik hier een tipje van de sluier die de butter tart "One of Canada's best-kept culinary secrets" bedekt en vertel ik hier, maar vertel het niet verder, hoe je een stevigere, minder knoeizame, zo mogelijk zelfs nog lekkerder vulling kunt bewerkstelligen. Handel als volgt:

1. voeg een extra ei toe
2. verhoog het gehalte bruine suiker naar 3/4 kop en ....
3. verminder de maissiroop of honing met 1/4  kop.

Wie dan nog knoeit, is gewoon een knoeier.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________