R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten












































































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BARMBRACK
rond vruchtenbrood, 20 cm, Ierland




 
2 koppen sterke zwarte thee
2 koppen gedroogd fruit:
rozijnen, sultanas, rode bessen, zwarte bessen, geconfijte schil etc.
1 kop lauwwarme melk
10 g droge gistkorrels
2 tl suiker
3 à 3 1/2 kop bloem
1/4 kop suiker
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl gemalen nootmuskaat
1 ei, losgeklopt
1/3 kop ongezouten zachte boter
1 tl zout


Bereiding


Doe het gedroogde fruit in een kom en giet er de thee bij. Laat het fruit minimaal een uur weken, liever echter een hele nacht.

Doe de gist, de lauwwarme melk en 2 tl suiker in een kommetje. Zet het kommetje terzijde en laat de gist tot ontwikkeling komen (5 à 10 minuten).

Zeef de bloem, de suiker en de specerijen boven een grote mengkom.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het gistmegsel, het losgeklopte ei, de boter en het zout toe.
Meng met een houten lepel de ingrediënten tot een samenhangende massa. Voeg zonodig wat bloem of wat melk toe.
 
Kneed het deeg 5 à 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het deeg soepel en nog een beetje plakkerig is.

Giet de thee af en droog het fruit.
Werk het fruit door de deegmassa.

Maal een bol van het deeg en leg die in een licht met boter ingewreven kom. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbbeld is (1 à 1 1/2 uur).

Verwarm de oven voor (200 C)

Neem het deeg uit de kom en kneed het een paar minuten door.
Maak weer een bol van het deeg en leg die in een licht met boter ingevet rond bakblik (diameter 20 centimeter).
Bedek de bakvorm met plastic folie en laat het deeg opnieuw reizen (ca 1 uur).

Bak het brood 35 à 45 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi gebruind is en het brood hol klinkt als je er op klopt.
 
Met een lik boter erop heerlijk bij de thee.


Info


Barmbrack is in Ierland in het bijzonder populair in de dagen rondom Haloween. Het brood is dan een beproefd middel om de toekomst te voorspellen.
Er kunnen in het brood zowel een erwt, een stokje, een stukje textiel, een munt als een ring mee gebakken worden.
Degene die de erwt treft zal niet trouwen, degene die het stokje in zijn of haar deel brood ontwaart wacht een ongelukkig huwelijk, tref je het lapje textiel dan wacht je armoede, de munt zal je rijkdom brengen en de vinder van de ring zal binnen het jaar huwen.

Tot troost: volgend jaar kan het allemaal anders uitpakken!
 

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________