R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BANANENBLADBROODJES
zoete broodjes, 12 stuks, Hongarije

voor het deeg:
500 g bloem
1 tl zout
3 el suiker
1 eigeel
2 dl melk, lauwwarm
100 g zachte boter
2 1/2 tl droge gist

voor de vulling:
300 g zachte boter
2 el suiker
1 el cacaopoeder
300 g zachte boter
2 el suiker
1 tl kaneel

verder:
1 ei


Bereiding


Doe de gist met een beetje suiker in een kommetje en giet er de lauwwarme melk bij. Terzijde zetten.

Zeef de bloem boven een kom en roer er het zout en de suiker door.
Voeg het geactiveerde gistmengsel aan de bloem toe en vervolgens het eigeel en de zachte boter. Meng de ingrediënten en kneed ze daarna extensief tot een glanzend en soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, bedek die met folie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verdeel het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkplek in 12 gelijke stukken. Rol ze tot bollen en laat ze 10 minuten rusten.

Bereid ondertussen de cacao- en de kaneelvulling. Meng in een kommetje de zachte boter, de suiker en het cacaopoeder en in een ander kommetje de boter, de suiker en het kaneelpoeder.

Rol een bolletje deeg uit tot een cirkel van 2 mm dik. Bestrijk het rondje met de cacaocreme en rol het op zodat het op een sigaar lijkt. Snijd met een scherp mes de onderste helft van het rolletje in de lengte doormidden en snijd daarna het bovenste 1/3 deel in de lengte doormidden.
Draai de 2 bovenste losse stukken deeg allebei een kwartslagnaar buiten toe om. Draai de 2 onder losse stukken deeg óók een kwartslag naar buiten toe en buig ze vervolgens om naar boven toe zodat ze de rest van het deeg als het ware insluiten.

Herhaal deze procedure voor de rest van balletjes, nog vijf stuks gevuld met cacaocreme en de overige 6 met kaneelcreme.

Verwarm de oven voor (190 C).

Leg de "bananenblaadjes" op een met bakpapier beklede bakplaat of meerdere bakplaten en bestrijk ze met geklopt ei. Laat ze op de bakplaat nog 20 minuten narijzen.

Bestrijk de broodjes nog eens met losgeklopt ei en bestrooi ze met suiker.

Bak ze goudbruin in de voorverwamde oven (ca 20 minuten).


Info


De naam voor dit zoete, briocheachtige broodje met zijn karakteristieke vorm is niet afkomstig van de locale Hongaarse bakker die het introduceerde. Het waren zijn klanten die het broodje "bananenblad" begonnen te noemen. Het is natuurlijk maar wie je het vraagt maar ik zou nooit op "banaanblad" gekomen zijn, veel eerder op "tulp", belast als ik waarschijnlijk ben met dit o zo Nederlands-Hollandse oersymbool. De botanica verder buiten beschouwing latend deel ik het Hongaars enthousiame voor het broodje, dat door bakkers amper meer gebakken wordt omdat het zoveel handwerk en derhalve veel tijd vraagt. Maar voor een thuisbakker die de nodige tijd tot zijn beschikking heeft en begiftigd is met enige knutselzin is dit broodje, hoe je het ook noemen wilt, een aardige uitdaging. Ook hij zal er de nodige aandacht mee trekken.
 

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________