R E C E P T E N G A L E R I E
| kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 à 6 p., Australië voor de gehaktballetjes: 250 g ui, fijngesneden 50 ml olijfolie 3 teentjes knoflook, geperst 1/2 tl cayennepeper 10 g baharat (Arabische specerijenmix) 120 g tomatenpuree 60 g broodkruim 100 ml witte wijn 1 k lamsgehakt 1 ei 20 g zeezout voor de saus: 100 g fijngehakte ui 2 teentjes knoflook 50 ml olijfolie 60 g tomatenpuree een paar takjes verse tijm 1 laurierblad 1 l tomatensaus 1 tl cayennepeper 1 tl suiker zeezout versgemalen zwarte peper Bereiding Verwarm de oven voor op 210 C. Doe de olie in een bakpan en fruit er op laag vuur onder regelmatig roeren de fijngehakte ui in tot de stukjes zacht zijn en goudbruin kleuren (20 à 25 minuten). Voeg de knoflook, cayennepeper en baharat aan de ui toe en fruit ze een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe. Haal na een paar minuten de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Doe het broodkruim, de witte wijn, het gekarameliseerde uimengsel, het lamsgehakt, het ei en 20 g zeezout in een grote kom en meng ze goed. Schep een eetlepel van het gehaktmengsel in je hand en rol er een balletje van. Leg het balletje op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga zo verder tot het gehaktmengsel op is. Schuif de bakplaat de oven in en bak de balletjes 8 à 10 minuten. Neem de bakplaat uit de oven en doe de gehaktballetjes in een ruime ovenschaal. Laat de oventemperatuur dalen naar 180 C. De saus. Doe de olie, de ui en de knoflook in een grote koekenpan en fruit ze 5 minuten op matig vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak die terwijl je roert 2 minuten mee. Voeg de tijm, laurier, tomatensaus, cayennepeper en suiker toe en laat het geheel op middelhoog vuur 30 minuten pruttelen. Kruid de saus met zout en peper en schenk die vervolgens over de gehaktballetjes. Zet de schaal in de oven en laat de balletjes met saus nog 15 minuten garen. De specerijenmix baharat kun je kant en klaar kopen maar is ook makkelijk zelf samen te stellen. Het Midden-Oosten is duidelijk de inspiratiebron voor deze voortreffelijke Australische lamsgehaktballetjes, die ook als snack niet te versmaden zijn. Dat we hier echter met een "fusion" van verschillende keukens te maken hebben, vertelt ons de witte wijn. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |