R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E  

kleurrijke wereldgerechten


























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
BAHARAT LAMSGEHAKTBALLETJES
4 à 6 p., Australië

reeks 515 (141K)



voor de gehaktballetjes:

250 g ui, fijngesneden
50 ml olijfolie
3 teentjes knoflook, geperst
1/2 tl cayennepeper
10 g baharat (Arabische specerijenmix)
120 g tomatenpuree
60 g broodkruim
100 ml witte wijn
1 k lamsgehakt
1 ei
20 g zeezout

voor de saus:
100 g fijngehakte ui
2 teentjes knoflook
50 ml olijfolie
60 g tomatenpuree
een paar takjes verse tijm
1 laurierblad
1 l tomatensaus
1 tl cayennepeper
1 tl suiker
zeezout
versgemalen zwarte peper


Bereiding


Verwarm de oven voor op 210 C.

Doe de olie in een bakpan en fruit er op laag vuur onder regelmatig roeren de fijngehakte ui in tot de stukjes zacht zijn en goudbruin kleuren (20 à 25 minuten).
Voeg de knoflook, cayennepeper en baharat aan de ui toe en fruit ze een paar minuten mee.
Voeg de tomatenpuree toe. Haal na een paar minuten de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Doe het broodkruim, de witte wijn, het gekarameliseerde uimengsel, het lamsgehakt, het ei en 20 g zeezout in een grote kom en meng ze  goed.

Schep een eetlepel van het gehaktmengsel in je hand en rol er een balletje van. Leg het balletje op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga zo verder tot het gehaktmengsel op is.

Schuif de bakplaat de oven in en bak de balletjes 8 à 10 minuten.

Neem de bakplaat uit de oven en doe de gehaktballetjes in een ruime ovenschaal.
Laat de oventemperatuur dalen naar 180 C.

De saus.
Doe de olie, de ui en de knoflook in een grote koekenpan en fruit ze 5 minuten op matig vuur.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die terwijl je roert 2 minuten mee.
Voeg de tijm, laurier, tomatensaus, cayennepeper en suiker toe en laat het geheel op middelhoog vuur 30 minuten pruttelen.
Kruid de saus met zout en peper en schenk die vervolgens over de gehaktballetjes.

Zet de schaal in de oven en laat de balletjes met saus nog 15 minuten garen.


Info


De specerijenmix baharat kun je kant en klaar kopen maar is ook makkelijk zelf samen te stellen.

Het Midden-Oosten is duidelijk de inspiratiebron voor deze voortreffelijke Australische lamsgehaktballetjes, die ook als snack niet te versmaden zijn.
Dat we hier echter met een "fusion" van verschillende keukens te maken hebben, vertelt ons de witte wijn.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________