R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
AVGOLEMONO
kippensoep met citroen, rijst en ei, 6 à 8 p., Griekenland





voor de bouillon:
kippenvlees, bijvoorbeeld 4 kippenpoten
2 wortels, in grove stukken gesneden
2 stengels bleekselderie, in grove stukken gesneden
1 grote ui, gepeld en in grove stukken gesneden
2 laurierblaadjes
5 zwarte peperbolletjes

verder:
het sap van 2 citroenen
1/2 kop rijst
3 à 4 eieren (op kamertemperatuur)
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
3 el gehakte verse peterselie

eventueel:
geraspte citroenschil, naar smaak


Bereiding


Trek een bouillon van het kippenvlees, de wortels, bleekselderie, ui, laurier en peperbolletjes.
Schep met een schuimspaan het kippenvlees en de groenten uit de pan en zeef de bouillon boven een grote kom.
Giet de bouillon terug in de pan en breng die opnieuw aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag.
Voeg de rijst toe en laat die zachtjes gaar koken (zie de verpakking voor de tijdsduur).

Doe de eieren in een kom en klop ze met een garde los.
Voeg -blijf kloppen- het citroensap langzaam maar gestaag toe. Terzijde zetten.

Neem de pan bouillon van het vuur, zodra de rijst gaar is.
Schep 2 koppen bouillon in een kom. Voeg de bouillon -terwijl je stevig klopt- langzaam aan het ei-citroenmengsel toe: zo voorkom je dat de eieren gaan schiften.
Giet het ei-citroen-bouillonmengsel terwijl je voortdurend roert bij de bouillon in de soeppan en laat het geheel op temperatuur komen. Laat de soep echter niet meer koken.

Proef of de soep genoeg zout en peper bevat. 


Info


Traditioneel werd deze soep geserveerd zonder kippenvlees of groenten: die dienden alleen voor het trekken van de bouillon. Vandaag de dag wordt het kippenvlees -in stukjes gesneden- gewoonlijk wel toegevoegd.

De dikte van de soep kan variëren van bouillonachtig tot wat je bijna een "stew" zou kunnen noemen.
Als je van een wat dikkere soep houdt, kun je er 2 eetlepels maizena opgelost in wat koud water aan toevoegen.
De soep wordt meestal bereid met hele eieren maar ook wel met alleen eidooiers.
Avgolemono is één van de meest karakteristieke soepen van de Griekse keuken. Ze staat op het menu van nagenoeg elk Grieks restaurant.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________