R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten


























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
AUSTRALISCHE STOOFPOT
4 p (zie info), Australië





35 g bloem
1200 g riblappen of sukadelappen, in blokjes van 3 cm gesneden
60 ml olijfolie
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
4 dikke plakken spek of bacon, fijngesneden
2 el tomatenpuree
250 ml donker bier (guinness)
500 ml runderbouillon
1 laurierblaadje
90 g gedroogde pruimen zonder pit, fijngehakt
1 el ongezouten boter
400 g kleine sjalotten, fijngesneden
4 winterwortels, in stukken gesmeden
zout en peper

verder:
geroosterde krielaardappeltjes


Bereiding


Verwarm de oven voor op 150 C.

Schep zout en peper naar smaak door de bloem.
Strooi 2/3 van het mengsel over de blokjes vlees. Schep het vlees om.

Verhit op middelhoog vuur 40 ml olie in een grote ovenvaste braadpan.
Braad het vlees in een paar porties in 3 à 4 minuten rondom bruin. Schep het vlees op een bord. Terzijde zetten.

Doe de rest van de olie, de bleekselderij, de knoflook en het spek of de bacon in de pan en roerbak ze 3 à 4 minuten.
Doe het vlees terug in de pan en voeg de tomatenpuree en de resterende bloem toe. Roerbak een minuut.

Voeg het bier, de runderbouillon, het laurierblad en de pruimen toe en roer alles door elkaar.
Breng het geheel aan de kook. Draai vervolgens het vuur uit en zet het deksel op de pan.
Zet de pan in de oven en laat het gerecht 1 1/2 uur stoven.

Verhit de boter in een grote koekenpan.
Roerbak de sjalotjes tot de buitenste laag zacht is (3 à 4 minuten).
Neem de pan uit de oven en voeg er de sjalotjes en de stukjes wortel aan toe. Doe het deksel op de pan en zet de pan weer in de oven.
Laat het gerecht nog een uur stoven.
Serveer er krielaardappeltjes bij.


Info


Een heerlijke stoofpot maar de aangegeven hoeveelheid vlees (1200 gram voor 4 personen) is niet meer van deze tijd. Maak er maar 800 gram van -wat nog niet mis is- of ga uit van 6 personen.

In plaats van de stoofpot in de oven te zetten kun je die ook op het fornuis laten staan. Het resultaat is er niet minder om en de uien en wortels zijn gemakkelijker toe te voegen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________