|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Gevulde noedels met vleessaus en yoghurt, 10 p., Afghanistan voor het deeg: 1 k bloem plus extra voor het kneden 2 el zout 1 el plantaardige olie 2 koppen water (480 ml) voor de saus: 1 kop (240 ml) plantaardige olie 2 grote uien, fijngesneden 1 k rundergehakt 4 tenen knoflook, geperst 1 rode paprika, fijngesneden 400 g tomaatblokjes (blik) 2 middelgrote rode chilipepers, fijngesneden 1 el zout 1 kop (240 ml) kokend water 1 kop chana dhal (zie info) voor de vulling: 1 k prei, fijngesneden 1 el versgemalen zwarte peper 1 el zout 2 el margarine of zachte boter 1 bosje koriander, fijngesneden voor de yoghurt: 2 tenen knoflook 1 tl zout 1 k volle yoghurt 1 kop water gedroogde munt Bereiding van te voren: Laat de chana dhal weken. Spoel de boontjes daarna en kook ze tot ze zacht zijn. Terzijde zetten. Het deeg Doe de bloem, zout en olie in een grote kom en voeg geleidelijk het water toe terwijl je met een houten lepel de ingrediënten zo goed mogelijk mengt. Bestuif je werkblad met bloem, stort er het mengsel op en kneed het tot een glad elastisch deeg. Omhul het deeg met plastic folie en leg het in de koelkast. Laat het daar een half uur rusten. de saus Verhit op middelhoog vuur de olie in een grote koekenpan. Fruit er de ui goudkleurig in en schep die vervolgens op een bord. Laat zoveel mogelijk van het bakvet in de pan achter. Doe het gehakt in de pan en bak het rul. Laat de pan op het vuur staan (ca 15 min) tot alle vocht is verdwenen. Doe de ui terug in de pan en voeg de overige ingrediënten voor de saus toe behalve het kokend water en de chana dal. Meng de ingrediënten. Voeg na een paar minuten het kokend water toe. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de inhoud 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg water toe indien nodig. Voeg na die 30 minuten de chana dal toe en roer die door de saus. Warm de saus op als je de ashak wilt gaan serveren. De vulling Meng alle ingrediënten voor de vulling en zet het mengsel tot nader gebruik in de koelkast. Verdeel het deeg in 8 stukken en maak er bollen van. Leg er een lichtvochtige theedoek over zodat ze niet uitdrogen. Neem een bol deeg en rol die uit tot een cirkel met een diameter van 20 centimeter. Snijd de cirkel deeg doormidden. Rol ieder helft deeg met een deegrol of met behulp van een pastamachine uit tot 2 mm dikte. Snijd het uitgerolde deeg in cirkels of vierkanten van dezelfde grootte. Cirkel: schep wat vulling op het midden van de deegcirkel. Vouw, nadat je de rand met water bevochtigd hebt, het deeglapje dubbel zodat je een halve cirkel krijgt. Druk de randen aan. Vierkant: schep wat vulling op het midden van een deegvierkant. Pak één van de hoeken vast en breng die naar de tegenoverliggende hoek toe. Het resultaat is dan een driehoek. De grootte van de noedels varieert nogal per recept; van een rechthoek met zijdes van 3 centimeter tot een cirkel met een doorsnede van 10 en zelfs 12 centimeter. Een wat groter formaat (ca 10 cm doorsnee) werkt sneller en gemakkelijker. De yochurtsaus Vijzel de knoflook en het zout tot een pasta. Klop de yoghurt, de knoflookpasta en het water tot een egale saus. Terzijde zetten. Breng in een ruime kookpan water aan de kook. Kook er de dumplings in verschillende partijen 3 à 4 minuten in of tot ze boven komen drijven. Laat ze uitlekken. Leg de gekookte dumplings op een met een theedoek bekleed dienblad. Neem een ruime serveerschaal en spreid er de knoflookyoghurt over uit. Leg er de dumplings op, schep er de vleessaus over en bestrooi het geheel royaal met gedroogde munt. Info Chana dal is een soort kleine kikkererwt, verkrijgbaar in aziatische (web)winkels. In Afghanistan wordt ashak veelal bereid met gandana, een Aziatische sjalot. Prei komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste vervanger. Afghaanse gerechten worden vaak voor een grote groep bereid en gedeeld met buren, familie of bekenden.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |