R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten

























































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
APPLE CRUMBLE
appelkruimel, 4 p., Verenigde Staten

reeks 515 (141K)



450 g appels
200 g gezeefde bloem
100 g ongezouten boter
100 g kristalsuiker
50 à 100 g bruine suiker
1 el bloem
1 tl kaneel

verder:
custard, vanillevla, slagroom of ijs


Bereiding


Meng in een grote kom de bloem met de kristalsuiker.
Snijd de koude boter in blokjes en voeg die aan het bloem-suikermengsel toe.
Kneed losjes met je vingertoppen de ingrediënten tot kruim.

Verwarm de oven voor op 180 C.
Schil de appels en snijd ze in schijfjes van ca 1 cm dik.
Voeg er de bruine suiker, de eetlepel bloem en het kaneelpoeder aan toe en schep het geheel voorzichtig om.

Vet een ovenschaal in met boter. Schep het appelmengsel in de schaal en spreid het gelijkmatig over de bodem uit.
Strooi er de crumble over en zet de schaal in de oven.
Bak de apple crumble 40 à 45 minuten of tot het deegkruim mooi bruin gekleurd is.


Info


"Apple crumble" zoals het genoemd wordt in Engeland of "apple crisp" zoals het genoemd wordt in de Verenigde staten en Canada is een nagerecht bestaande uit gebakken appels bedekt met een krokante deegkorst.
In Engeland kwam apple crumble pas op met de rationering van voedsel tijdens de tweede wereldoorlog. Met wat boter, suiker, meel en een paar appels viel er toch nog een smakelijk nagerecht te maken. Het gerecht is inmiddels niet meer weg te denken uit de traditionele Engelse keuken.
Een crumble kan natuurlijk ook met andere vruchten worden bereid. Er bestaan recepten voor o.a. peren-, bessen-, perziken- en aardbeiencrumble. De meest voorkomende variant is apple-rabarber crumble, met een contrast van zuur (rabarber) en zoet (appel).

Om apple crumble smeuÏger te maken, wordt er vaak custard- of vanillevla bij geserveerd. Ook slagroom (ongeklopt en ongezoet) gaat er goed mee samen. Het meest populair vandaag de dag is echter de combinatie apple crumble - vanille-ijs.

De verhoudingen bloem, boter en suiker lopen nogal uiteen in de receptuur. Wat de één te zoet vindt, vindt de ander misschien juist lekker. Vandaar de ruime marge wat betreft de bruine suiker.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________